KEDİ İNFEKSİYÖZ PERİTONİTİSİ(FIP)
FIP nedir?
Kedilerin en önemli ölümcül viral enfeksiyonlarından biridir. Etken Feline Infectious Peritonitis virusu’dur(FIPV). Kedi kökenli hücre kültürlerinde üreyebilirler. FIPV morfolojik olarak tipik bir coronavirus görünümündedir. Virus akyuvar hücrelerini istila eder ve makrofajlarda çoğalır. Her yaştaki kediler duyarlı olmakla birlikte 6-12 aylık ve 13 yaştan fazla olan kedilerde infeksiyona daha çok rastlanılmaktadır. Cinsiyet veya ırk bakımından bu hastalığa yatkınlık vardır demek doğru değildir. Hastalık immun sistem bozukluğuna bağlı olarak şekillenmektedir. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkilemez. Sadece kedigiller içinde bulaşıcı olduğu kanıtlanmıştır.
FIP hastalık belirtileri nelerdir?
Bulgular birden ortaya çıkar. İştahsızlık, düşkünlük, beden ısısı yükselmesi, isteksizlik, karında şişlik görülür. Islak ve kuru olmak üzere iki formda tezahür eder.
1.Islak form: Karın içerisinde yapışkan, sarı ve asidik bir sıvı birikmesine bağlı olarak yavaş yavaş karın şişmesiyle karakterizedir. Bazen göğüs boşluğunda da sıvı birikimi gözlenir. Göğüs boşluğunda sıvı olan kediler nefes almakta güçlük çekerler.
2.Kuru form: Bu formda sıvı ya hiç yoktur veya çok azdır.
Klinik işaretler hangi organın etkilendiğine bağlıdır. Bazı vakalarda nörolojik bozukluk ve gözlerde bozukluk da bildirilmiştir.
FIP aşısı var mı?
Kedilerde FIP’i önlemek için intranazal bir aşı geliştirilmiştir ancak tartışmalıdır.
“Şu anda aşının klinik olarak korunma sağladığına dair hiçbir kanıt bulunmadığı ve kullanılmasının önerilmediği” belirtilmektedir.
FIP teşhisini koymak mümkün mü?
FIP tanısını koymak oldukça zordur. Klinik bulguları destekleyecek organ biyopsisi bu yolda bizi teşhise götürecek yardımcı yöntemlerden biridir. Bununla beraber coronavirus antikor testi yapılan kedilerde pozitif sonuç alınması veteriner hekimin şüphelerini destekleyebilir ancak kendi başına kesin bir sonuç vermez. Bu sadece bir kedinin coronavirusa maruz kaldığını ve barındırdığını gösterir. Genellikle testlerden elde edilen negatif sonuç kedinizin FIP olma ihtimalinin düşük olduğunu gösterir.
Kedim FIP oldu peki tedavisi var mı?
Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte kedinizin hayat kalitesini arttırarak yaşam süresini uzatmak mümkündür. İlerlemiş vakalarda uygulanan tedavilerde bazı hastalık belirtileri ortadan kaldırılabilir. Dengeli ve düzenli beslenme, stressiz ortam, destek tedavilerle immun sistem güçlendirilebilir. Veteriner hekimin önerileri ve uygulayacağı tedavilerle beraber sizlerin desteği değerli dostlarımızın bu süreçte daha kaliteli yaşamasını sağlayacaktır.